9. Bestuur en ondersteuning

Wat gaan we doen in 2022?

Bestuur (doel 1)

  • We houden elkaar scherp door heel regelmatig en als vanzelfsprekend, aan de hand van dagelijkse situaties, het gesprek te voeren over 'integer handelen'. Het is een automatisch en logisch onderdeel van het handelen van organisatie, college en raad.
  • We laten nieuwe wethouders screenen op integriteit.
  • De raadswerkgroep integriteit organiseert periodiek (minimaal 1 keer per jaar) bijeenkomsten/workshops die gaan over het onderwerp integriteit. Deze bijeenkomsten dragen bij aan het 'levend houden' van de gedragscode die in 2020 is vastgesteld.
  • In 2022 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Om de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 goed te laten verlopen zijn de voorbereidingen hiervoor in 2021 gestart. We stellen stembureaus in, werven en instrueren stembureauleden, verzorgen verkiezingsmaterialen, communicatie etc. Verder denken we na over opkomstbevorderende activiteiten en werken we aan een inwerkprogramma voor de raads- en collegeleden.

Samenwerkingsverbanden (doel 2)

  • Voor 2022 is er een regionale agenda Groene Metropool Regio gemaakt. De gemeenteraad heeft hierop een zienswijze gegeven waarin wij hebben uitgesproken dat wij zowel bestuurlijk als ambtelijk actief in de Groene Metropool Regio willen opereren. Wij werken mee aan alle opgaven. De gemeenteraad stelt de regionale agenda in het najaar van 2021 vast.
  • Na vaststelling van de regionale agenda bepalen we voor 2022 waar onze prioriteiten binnen elke opgave van de Groene Metropool Regio liggen en welke capaciteit en investeringsmiddelen we hiervoor inzetten. Daarbij kijken we waar onze eigen beleidsdoelstellingen versterkt worden door de regionale samenwerking. Dit vertalen we voor de jaren daarna ook verder door bij de start van de nieuwe raadsperiode, zodat we ook voldoende capaciteit kunnen inzetten om de beoogde doelstellingen te realiseren.
  • In de Groene Metropool Regio trekken we samen op met de gemeente Overbetuwe, vanuit de Strategische agenda Middengebied, die de gemeenteraad in september 2021 bespreekt. Waar mogelijk zetten we ook samen met andere buurgemeenten capaciteit in voor onze prioriteiten. We zijn hierin een sterke en betrouwbare regionale partner.
  • De voorbereiding en behandeling van de P&C-documenten van de verbonden partijen doen we in gezamenlijkheid met de andere deelnemende gemeenten. Het proces hiervoor is vastgelegd in de gemeenschappelijke regeling van de betreffende verbonden partij.
  • Conform de Nota Verbonden Partijen evalueren we in 2022 een verbonden partij. In 2022 is dat de VGGM – onderdeel Brandweer. Deze evaluatie zou in 2021 plaatsvinden, maar is doorgeschoven naar 2022.

Een klantgerichte (digitale) dienstverlening (doel 3)

  • We voeren verbeteringen door aan de hand van de resultaten van het klantbelevingsonderzoek ‘Waar staat Lingewaard’ dat in 2021 is uitgevoerd onder alle inwoners van Lingewaard.
  • We stellen een visie op klantcontact op. We formuleren doelen om onze dienstverleningskanalen zo goed mogelijk op elkaar en op de wensen en mogelijkheden van onze inwoners te laten aansluiten. We richten een team digitale dienstverlening op om onze service via de digitale kanalen te verbeteren.
  • We gaan verder met het digitaliseren van onze dienstverleningsprocessen, zoals de pilot van iReisdocumenten en iRijbewijzen.
  • We vinden het belangrijk dat inwoners weten welke besluiten we nemen voor Lingewaard. We maken daarom onze collegevoorstellen en -besluiten beter toegankelijk. Inwoners kunnen dan de documenten na besluitvorming inzien via onze website.
  • We blijven het belangrijk vinden dat inwoners onze informatievoorziening (brieven en andere teksten) goed begrijpen. Daarom leggen we minimaal tien brieven of teksten voor aan het lezerspanel. Het gaat om brieven en teksten die de gemeente regelmatig stuurt aan inwoners, of één keer stuurt aan heel veel inwoners. Opmerkingen van het lezerspanel nemen we mee in het verbeteren van onze teksten en delen we ook met de betrokken collega's om het communiceren in duidelijke taal te stimuleren.
  • Als gemeente zijn we verplicht om te voldoen aan de Europese toegankelijkheidsnorm. Daarnaast vinden we het belangrijk dat iedereen, dus ook mensen met een functionele beperking, gebruik kan maken van onze website. Daarom laten we in 2022 onze website opnieuw testen op toegankelijkheid. Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen we onze website verder verbeteren.
  • We vinden het belangrijk dat onze inwoners meepraten over keuzes die in Lingewaard, in hun kern en hun straat worden gemaakt. We versterken participatie door:
    • Ideeën uit de samenleving op te halen, initiatieven vanuit inwoners zoals bijvoorbeeld vanuit de dorps- en wijkontwikkelplannen te ondersteunen, problemen samen op te lossen en inwoners mee te nemen in noodzakelijke ontwikkelingen. Hiervoor ontwikkelen we een participatiebeleid en vernieuwen we het beleid voor inwonersinitiatieven.
    • De aanbevelingen uit het Rekenkameronderzoek naar burgerparticipatie die overgenomen zijn in 2022 en de aanbevelingen vanuit de quick scan lokale democratie pakken we (verder) op in 2022.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2021 10:57:16 met de export van 09/29/2021 08:36:26