Wmo (doel 1)
- We onderzoeken of we meer algemene voorzieningen kunnen invoeren, zoals algemene ontmoetingsactiviteiten voor ouderen. Dit is noodzakelijk omdat de begroting is gebaseerd op een autonome groei van de bevolking, terwijl het aandeel ouderen naar verwachting sneller toeneemt. Hierdoor kan het voorzieningengebruik sneller stijgen dan is begroot.
- We richten een aanjagersgroep op om initiatieven tegen eenzaamheid onder de aandacht te brengen.
- We stimuleren de ontwikkeling van vrijwilligersvervoer, als aanvulling op het doelgroepenvervoer.
- We werken, samen met het Netwerk Dementie aan een dementievriendelijk Lingewaard. Dit doen we door bijvoorbeeld de samenleving te informeren en te trainen.
- We zorgen dat mantelzorgers weten waar en hoe ze hulp en respijtzorg kunnen krijgen om hen te ontlasten. Dit doen we door het steunpunt mantelzorg bij SWL te versterken, door meer aanbod in respijtzorg en door de aanvraag van het mantelzorgcompliment te vereenvoudigen.
- We evalueren de inzet van de wijk-GGZ als extra schakel in de samenwerking tussen veiligheid, GGZ en het sociaal domein.
- We onderzoeken of we een ontmoetingsplek voor kwetsbare inwoners met onder meer GGZ-problematiek in de Zilverkamp kunnen organiseren. Dit combineren we met de inzet van ervaringsdeskundigen en peer-support bijeenkomsten.
- We formaliseren de verbinding tussen onze lokale zorgstructuur en het regionale 'ketenbreed meldpunt verward gedrag' en het meldpunt 'niet acuut' door middel van een convenant.
- We implementeren de doordecentralisatie Beschermd Thuis conform de regionale samenwerkingsafspraken en convenant (die vermoedelijk eind 2021 vastgesteld worden).
Participatie (doel 2)
- We maken een start met de implementatie van de Participatierotonde, waarbij we ons focussen op de uitkeringsgerechtigden die binnen een jaar aan het werk kunnen (Taskforce maatregel 30).
- We stimuleren werkgevers om bij de invulling van lokale- en regionale vacatures voorrang te geven aan kandidaten uit het landelijke doelgroepenregister.
- We realiseren een passende werkplek voor iedere inwoner die een advies indicatie beschut werk heeft.
- We intensiveren, samen met partners uit de arbeidsmarktregio, onze inspanningen om meer werkzoekenden aan het werk te helpen en geven we gezamenlijk uitvoering aan de COVID-19 maatregelen (regionale mobiliteitsteams en WSP Midden-Gelderland Werkt Door).
- We starten met de uitvoering van de nieuwe Wet inburgering. We bieden nieuwe Lingewaarders een passend inburgeringsaanbod en begeleiden hen intensief.
- We stimuleren de beschikbaarheid van voldoende woonruimte voor de nieuwkomers door samen met de woningcorporaties tot creatieve oplossingen te komen. Voorbeeld is de pilot Molenkamp.
Jeugd (doel 3)
- We implementeren de Gelderse Verbeteragenda Jeugdbescherming. Door beter samen te werken met ketenpartners, vanuit eenzelfde visie, borgen we de veiligheid van onze kwetsbare kinderen.
- We versterken de samenwerking met huisartsen met als doel om kinderen dicht bij huis te ondersteunen en instroom in specialistische zorg te verminderen. Om dit te bereiken starten we met de inzet van praktijkondersteuners (POH) Jeugd (taskforcemaatregel 12).
- We onderzoeken op welke manier we jeugdhulp binnen het onderwijs kunnen inzetten vanuit het onderwijs (m.b.v. onderwijsassistenten) (taskforcemaatregel 13).
- We versterken het schoolmaatschappelijk werk. Hiervoor gebruiken we de inzichten die we hebben opgedaan uit de pilot Gezinscoach op School (taskforcemaatregel 13).
- We starten met het Project ‘Young Leaders’ waarbij talentontwikkeling centraal staat. In dit traject worden jongeren uitgedaagd om zich te verdiepen in hun eigen kwaliteiten, versterken zij hun vaardigheden en bedenken ze een of meerdere plannen voor het organiseren van sociale activiteiten in hun buurt.
- We bereiden het ondersteuningsaanbod voor ouders en voor kinderen van wie de ouders in scheiding liggen verder uit. (taskforcemaatregel 15).
- We voeren de Hervormingsagenda Jeugd uit, die begin 2022 door het rijk wordt vastgesteld. Deze Hervormingsagenda moet leiden tot bezuinigingen in het jeugdstelsel. Zo wordt er op Landelijk niveau nagedacht op welke manier we kunnen sturen op een versnelling van de uitstroom.
Armoedebeleid (doel 1 t/m 3)
- Samen met SWL organiseren we themabijeenkomsten 'Ontmoetingen' om bewustwording van de impact van armoede te vergroten en een stem te geven aan mensen die niet altijd gehoord worden.
- Samen met maatschappelijke partners steken we extra energie in kinderen die in armoede opgroeien en spelen we proactief in op wensen van deze doelgroep door nieuwe producten te ontwikkelen voor het kindpakket en dit actief te promoten via bijvoorbeeld het netwerk van de kinderburgemeester en met in- en externe netwerkpartners.
- We maken gebruik van het landelijk dashboard vroegsignalering schulden voor landelijk resultaat vergelijking landelijk en gemeenten van gelijke grootte.
Beleidsplan Sociaal Domein (doel 1 t/m 3)
- We werken met onze samenwerkingspartners aan de vijf thema’s (Opgroeien en opvoeden, Gezond en gelukkig ouder worden, Uit de verwarring, Aan het werk en Nieuw in Lingewaard) uit het Beleidsplan sociaal domein 2021 – 2024.
- We gaan aan de slag met de acht beloftes uit het beleidsplan. Belangrijke acties zijn meer gebruikmaken van ervaringsdeskundigen en het organiseren van laagdrempelige ondersteuning in de buurt.
- We versterken het welzijnsveld door te werken met één opdracht, één gezamenlijk aanbod en daarbij passende subsidiëring voor SWL, maatschappelijk werk en MEE.
- We gaan in 2022 aan de slag met de omgekeerde verordening en de omgekeerde toets. Hierbij staan niet de wetten en de regels voorop, maar de hulpvraag van de inwoner.
- We geven uitvoering aan de Lokale Inclusieagenda 2022–2024. Deze agenda richt zich op inclusie en diversiteit in brede zin.
Taskforce Sociaal Domein (doel 4)
- We informeren de gemeenteraad over de voorgang van de taskforce in twee tussenrapportages.
- We voeren in het vierde kwartaal een evaluatie uit en stellen een advies op voor het vervolg. We informeren de raad hierover via het afsluitende jaarverslag.
- Belangrijke maatregelen in 2022 zijn onder meer het versterken van de samenwerking met huisartsen (Taskforce maatregel 12), organiseren van algemene voorzieningen (taskforce maatregel 16), sluitend aanbod voor mensen met een psychische dan wel verstandelijke kwetsbaarheid (taskforce maatregel 20) en beleid op orde (taskforce maatregel 30).
- De maatregelen die als gevolg van COVID-19 vertraging hebben opgelopen of die langer dan 2022 doorlopen zijn ondergebracht in het beleidsplan. De taskforce loopt tot en met 31 december 2022.
Leefbaarheid (doel 5 en 6)
- We actualiseren het beleidsplan ‘Ruimte voor Inwonersinitiatieven’, waarin we beschrijven hoe we als gemeente om willen gaan met initiatieven vanuit de samenleving.
- We bieden het succesvolle 'Lingewaard Doet' aan in Doornenburg en Huissen.
- We stemmen twee keer per jaar met initiatiefnemers af over de voortgang en realisatie van de dorps- en wijkontwikkelingsplannen en we ondersteunen hen bij de uitwerking.