In 2050 willen we de energie die we gebruiken, duurzaam opwekken. Daar is een flinke inspanning voor nodig, die noemen we de 'energietransitie'. Wij werken aan de energietransitie vanuit drie pijlers:
- het besparen van energie;
- het opwekken van duurzaam geproduceerde energie;
- het verduurzamen van de warmtevoorziening (‘van het aardgas af gaan’).
We werken samen met inwoners(initiatieven), bedrijven, Lingewaard Energie, Stichting Lingewaard Natuurlijk, woningbouwcorporaties, netbeheerder en andere partners. De gemeente heeft een regierol in de energietransitie. Dat betekent bijvoorbeeld dat we inwoners voorlichten over het besparen van energie. Dat we duurzame bedrijven een podium bieden. En dat we actief stappen zetten op het gebied van warmtetransitie. Zo onderzoeken we de mogelijkheden van het gebruiken van warmte uit zonne-energie en uit het water. We faciliteren duurzame initiatieven vanuit inwoners, wijk- en dorpsontwikkelingsplannen en ondernemers. De energie die ontstaat, brengen we graag verder.
Voor 2022 staan er vooral acties opgenomen in programma 7. Aanvullend zijn de volgende acties gepland, één algemene actie en de overigen genoemd per pijler:
F.1. We herzien waar nodig het beleidskader energietransitie, inclusief de routekaart.
Energiebesparing:
F.2. We geven woningisolatie een 'boost' door extra in te zetten op communicatie, minimaal vijf maal.
F.3. We voeren ten minste 1 project uit waarin minstens tien particulieren meedoen met verduurzaming aan huurwoningen door de woningbouwcorporaties.
F.4. We bieden bedrijven die verduurzamen een podium door een filmpje met hen op te nemen ofwel een artikel te plaatsen in het gemeentenieuws en/ of de nieuwsbrief bedrijven.
F.5. We voorzien bedrijven met een voucher t.w.v. 300 euro, op een natuurlijk (keuze)moment (verhuizing, verbouwing e.d.), om te besteden aan advies betreffende mogelijkheden voor energiebesparing/ energietransitie
Opwekken van duurzame energie:
F.6. We onderzoeken hoe Agropark III een duurzaam bedrijventerrein kan worden. We bepalen hiervoor samen met de betrokken ondernemers een plan van aanpak en zetten de eerste stappen.
F.7. We onderzoeken de potentie van zonnepanelen op Pannenhuis en informeren ondernemers hierover.
F.8. We voeren minimaal tweemaal per jaar overleg met de netbeheerder, zodat we de situatie rondom netbelasting goed blijven monitoren.
F.9. We bekijken in hoeverre we energietransitie gebiedsgerichter kunnen aanvliegen, in lijn met de gedachte van de omgevingsvisie.
F.10. We blijven betrokken bij het onderzoek naar de mogelijkheden voor energie uit waterkracht bij Fort Pannerden.
Warmtetransitie:
F.11. We voeren gezamenlijk met werkgroep Duurzaam Zilverkamp en Waardwonen de wijkaanpak uit voor een 'aardgasvrij ready' wijk. Dit betekent dat de wijk voorbereid is op overstappen naar een alternatief voor aardgas.
F.12. We zetten gezamenlijk met de werkgroep Doornenburg Duurzaam met Energie stappen in de warmtetransitie van het dorp.
F.13. We werken verder aan een energieneutraal NEXTgarden in 2030 (bijbehorende acties staan ook in programma 3).
F.14. We communiceren over de voortgang van het onderzoek Hoge Temperatuur Opslag (HTO) op Bergerden. Dit is een baanbrekend voorbeeld voor Nederland en daarbuiten.
F.15. We zetten het Lingewaards Warmte Infra Bedrijf (LWIB) voort, zodat er projecten ontwikkeld kunnen worden die bijdragen aan de warmtetransitie.