De paragrafen

Paragraaf 8 Duurzaamheid

Bij 'circulariteit' behouden grondstoffen hun waarde. Energie, water en materialen behouden en hergebruiken. Het restproduct van de één, is de grondstof voor de ander. Daar doen we in Lingewaard aan mee. We willen in 2030 voor 50% afvalloos zijn, waarbij we ons aansluiten bij de ambitie van de provincie om in 2050 volledig afvalloos te zijn. Ook nemen we regionaal deel aan het project om de Grond-, Weg- en Waterbouw sector (GWW) circulair te maken. Ook circulaire bouw en infrastructuur is regionaal een thema waar we in participeren.
Ook ondernemers werken circulair of denken hierover na. Graag stimuleren en faciliteren we ondernemers hiertoe. We kunnen bijvoorbeeld het onderzoeken van nieuwe concepten aanjagen of ondernemers met partners in contact brengen die actief zijn in de regio. Op NEXTgarden onderzoeken we vernieuwende concepten zoals de teelt van waterlinzen. Veel van deze ontwikkelingen verkeren nog in de experimenteerfase. De gemeente faciliteert haalbaarheidsstudies en experimenten.

Voor 2022 staan de volgende acties gepland, zie ook de programma’s drie en zeven:
C.1. Uitrollen en optimaliseren van het gemeentelijk Grondstoffenbeleid:

    • reductie van restafval blijven stimuleren;
    • optimaliseren van het faciliteren van inzamelen van grondstoffen;
    • het betrekken van inwoners, onder meer met een open platform voor inwoners met kennisuitwisseling over afval en circulariteit.

C.2. Gesprekken voeren met ondernemers die circulair(der) willen gaan werken.
C.3. Onderzoek naar de potentie van teelt van waterlinzen ter stimulering van de bio-economie.

Deze pagina is gebouwd op 09/29/2021 10:57:16 met de export van 09/29/2021 08:36:26