Omgevingswet (doel 1)
- We zijn aangesloten op het landelijk te installeren Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO);
- Onze werkprocessen (en die van de omgevingsdienst) zijn heringericht. Initiatieven worden integraal getoetst en behandeld volgens de 'ja, mits…'-benadering die de wet voorstaat;
- We ronden de gemeentelijke omgevingsvisie af;
- We bereiden het opstellen van een omgevingsplan voor. Daartoe maken we een plan van aanpak voor de doorvertaling van rijksregels die bij inwerkingtreding van de wet overgaan naar gemeenten. Bij het omgevingsplan hoort ook het nemen van een technisch verzamelbesluit om voorbereid te zijn op de inwerkingtreding van de wet (onder meer legesverordening);
- We bereiden plan van aanpak voor m.b.t. het opstellen van omgevingsprogramma’s.
Woningbouw (doel 2)
- Particuliere initiatieven: We werken mee aan particuliere initiatieven voor woningbouw en functieverandering van vrijkomende (agrarische) bebouwing, als die initiatieven binnen de kaders van gemeentelijk beleid passen.
- Regionale samenwerking: Samen met de regio werken we de uitvoering van de woondeal en de afstemming met andere opgaven in de verstedelijkingsstrategie uit, zoals mobiliteit, verduurzaming van de bouwproductie en maatregelen i.v.m. klimaatadaptatie.
- Tijdelijke woningen: We leveren zes tijdelijke woningen op in Haalderen. Daarnaast gaan we verder op zoek naar nieuwe locaties om in 2022 nog meer tijdelijke woningen te realiseren.
- Woningbouwcorporaties: Samen met de twee woningbouwcoöperaties maken we goede afspraken. We betrekken de corporaties bij nieuwe plannen. Dit gebeurt onder meer bij Driegaarden, Vleumingen, Hof van Klein Baal, Zandsestraat Bemmel en Moalderij Angeren. Daarnaast werken we mee aan de herstructurering van de Staatliedenbuurt (Gendt) en de nieuwbouw aan de Klappenburg (Bemmel).
Uitvoering van plannen:
- In 2022 leveren we naar verwachting 180 nieuwe woningen op.
- Deze woningen worden gebouwd in verschillende kernen. Er zijn meerdere woningbouwprojecten zoals bijvoorbeeld Loostraat in Bemmel (10), Vleumingen in Gendt (38), het Mariaplein in Haalderen (10) en diverse locaties in Huissen (90) . Daarnaast is incidenteel sprake van toevoeging van woningen als gevolg van functieverandering, woningsplitsing en realisatie van bestaande bouwtitels in bestemmingsplannen.
We verwachten dat de volgende bestemmingsplannen in 2022 in werking treden of in werking zijn getreden en de bouw start. Oplevering kan over meer jaren plaatsvinden:
- Angeren: De Poel (ca. 44), Op den Winkel (9), Moalderij Lodderhoeksestraat (17).
- Bemmel: Wapen van Bemmel (21).
- Doornenburg: Blauwe Hoek/ Groenestraat (ca. 56).
- Huissen: Bloemstraat / Slingerbos (ca. 60), Driegaarden (114), Malenborg (ca. 13) en Aloysiuslocatie (27,via actief grondbeleid).
Voorbereiding van plannen:
Bestemmingsplannen die in 2022 in voorbereiding zijn en aansluitend in procedure kunnen:
- Bemmel: Zandsestraat- De Pas, Bemmel (ca. 85)
- Doornenburg: Ancari (ca. 16)
- Gendt: Vleumingen fase 2 (aantal nog onbekend)
- Haalderen: Hof van Klein Baal (ca. 55)
- Huissen: Herontwikkeling locaties Bulters en Helsen (20)
Plannen die in 2022 worden voorbereid en waarvan daarna een bestemmingsplan wordt opgesteld:
- Bemmel: Kinkelgebied
- Doornenburg: Martinuskerk, Doornenburg
- Gendt: Villa Ganita en Bibliotheek
- Huissen: Bordbusters en Driegaarden fase 2 en 3
Gebiedsontwikkeling en ruimtelijke inpassing (doel 3 en 4)
- We werken mee aan programma’s van het rijk en het waterschap voor een veilige afvoer van hoogwater in de grote rivieren. Daarin zoeken we mogelijkheden om lokale ambities mee te nemen (bereikbaarheid Looveer, recreatieve ontsluiting van natuur en agrarisch beheer). In 2022 start de voorbereiding van de dijkversterking van de Waaldijk in onze gemeente. Hierin willen we aanhaken bij het project Gastvrije Waaldijk (zie het investeringsplan bij programma 5). Voor een klein deel van de Waaldijk, vanaf de gemeentegrens met Nijmegen tot Sprok bij Bemmel, zijn de uitvoeringsbesluiten al definitief. In verband met beroep tegen die uitvoeringsbesluiten elders langs de Waal, wordt de versterking van dit stukje dijkvak in 2024 uitgevoerd;
- We ronden de planprocedure af voor de herontwikkeling van Park Holthuizen met meer natuurwaarde en recreatieve waarde in het parkgebied zoals de komst van een koffie- en theeschenkerij;
- We verbeteren de leefbaarheid via medewerking aan verbetervoorstellen vanuit de Klankbordgroep Wonen, de buurtbeheerder van de corporaties en de inzet van Lingewaard Doet. Streven is om jaarlijks 16 initiatieven uit te voeren. Dit monitoren we met initiatiefnemers en we informeren wijkplatforms hierover. Lingewaard Doet is in 2022 in Doornenburg en Huissen. Ook actualiseren we het beleidsplan 'Ruimte voor inwonersinitiatieven';
- In regionaal verband werken we aan de opgave 'groene groei'. Die opgave staat naast de uitvoering van de Woondeal (zie onder doel 2) voor een evenwichtige inpassing van nieuwe ruimtelijke claims en het tijdig anticiperen op het ruimtelijk borgen van de resultaten van de regionale energiestrategie (RES) en klimaatadaptatie (RAS/LAS). In 2022 spitsen de activiteiten zich toe op het meewerken aan de totstandkoming van een verstedelijkingsakkoord tussen het rijk en onze regio, op basis van de regionale verstedelijkingsstrategie.
Demografische samenstelling (doel 5)
- Ontwikkeling van inwoneraantal en samenstelling qua leeftijdsgroepen hebben effect op de mogelijkheden om basisvoorzieningen in de woonkernen te behouden en daarmee op ons beleid. We initiëren daarom dat relevante prognoses intern goed verwerkt en gemonitord worden.
- We houden rekening met de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling bij het opstellen van nieuw beleid;
- We zetten in op het bouwen van starterswoningen om jongeren te behouden en aan te trekken.