1. Veiligheid

Wat gaan we doen in 2022?

Bevorderen van een veilige woon- en leefomgeving samen met inwoners, ondernemers, organisaties en diverse veiligheidspartners (doel 1)

  • We passen in een zo vroeg mogelijk stadium buurtbemiddeling toe ter beperking van overlast door buurtbewoners om erger te voorkomen. Dit doen we door gebruik te maken van getrainde buurtbemiddelaars.
  • De wijkplatforms vormen de ogen en oren van de wijk. We willen de ontvangen signalen over overlast gebruiken om onze boa’s nog gerichter in te zetten. Dit betekent dat locaties kunnen worden gemeld waar sprake is van overlast door jeugd of honden. Afhankelijk van de aard van het signaal kan de boa dan sneller en intensiever controleren. Elke boa heeft een eigen werkgebied. We stellen het wijkplatform ieder kwartaal op de hoogte van de resultaten die we via ons digitale handhavingssysteem bijhouden.
  • We houden actief contact met organisatoren van evenementen en zoeken met hen op creatieve wijze naar oplossingen om evenementen, waar nodig in aangepaste vorm, mogelijk te maken. In de aanloop naar evenementen brengen we risico’s in kaart met gerichte maatregelen.

Vergroten van de bewustwording en weerbaarheid van samenleving en bestuur met betrekking tot ondermijnende criminaliteit (doel 2)

  • Via campagnes willen we de meldingsbereidheid rondom ondermijning bevorderen onder de inwoners. Dat doen we onder andere door verschijningsvormen van ondermijnende criminaliteit herkenbaar te maken met concrete voorbeelden uit de 'eigen achtertuin'. We wijzen inwoners erop dat zij ook anoniem informatie kunnen verstrekken via Meld Misdaad Anoniem.
  • We geven ten minste tweemaal voorlichting aan de doelgroepen jeugd, ouderen en ondernemers om hen bewust te maken van de gevaren van internetcriminaliteit. Per doelgroep richten we ons op concrete actuele ontwikkelingen.
  • We voeren minimaal twee integrale controles uit op leegstaande/verdachte panden in het buitengebied. Dit doen we samen met diverse partners.
  • Op basis van signalen over ondermijning voeren we samen met verschillende partners integrale controles uit op bedrijventerreinen.
  • We gaan onze medewerkers meer bewust maken van signalen die erop kunnen wijzen dat er sprake is van mensenhandel. Denk hierbij aan gedwongen prostitutie, arbeidsuitbuiting en onveilige woonruimten voor arbeidsmigranten. Dat doen we door concrete voorbeelden te geven hoe mensenhandel er aan de balie of achter de voordeur uit kan zien.

Beschermen van een veilige en bereikbare omgeving (doel 3)

  • Om goed voorbereid te zijn op rampen en crises op ons grondgebied trainen we jaarlijks minimaal éénmaal zowel het ambtelijk als bestuurlijk deel van onze organisatie.
  • Indien zich rampen en crisis voordoen, informeren we onze inwoners en zorgen we voor onder meer opvang en verzorging. We werken hierbij nauw samen met politie, brandweer en GHOR en andere relevante partijen.
  • Na een woningbrand schenkt de brandweer aandacht aan preventie in de betreffende wijk. In overleg wordt bepaald of dit gebeurt door een voorlichtingssessie of een folderactie van deur tot deur om inwoners te wijzen op brandveiligheid.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2021 10:57:16 met de export van 09/29/2021 08:36:26