De paragrafen

Paragraaf 7 Grondbeleid

Wijze waarop de gemeente het grondbeleid uitvoert

Om de doelen in deze begroting te realiseren heeft de gemeente Lingewaard de voorkeur voor het voeren van een faciliterend grondbeleid. Als dit in de gegeven omstandigheden wenselijk is, neemt de gemeente een regisserende rol aan. Als dit noodzakelijk is zal de gemeente een actieve rol aannemen.

Actief grondbeleid wil zeggen dat de gemeente zelf (mede-)grondeigenaar of (mede-)ontwikkelaar is.  Faciliterend grondbeleid wil zeggen dat de gemeente planologische medewerking verleend aan een initiatief vanuit de markt. In beginsel hanteren we het faciliterend grondbeleid. Daarin nemen we de regie op tempo, kwaliteit en flexibiliteit. In het belang van versnelling staan we 'over-programmering' toe. Vertraging in een project kan dan worden opgevangen door een ander project eerder uit te voeren. In het belang van de realisatie van betaalbare woningen betrekken we corporaties bij plannen.
Een plan wordt ontwikkeld via het actief grondbeleid: de Aloysiuslocatie in Huissen.

Afwijken van de genoemde voorkeursroute is mogelijk en zal dan onderbouwd worden aan de hand van inputfactoren: het (maatschappelijk) belang van de ontwikkeling, de mate waarin marktpartijen de ontwikkeling zelfstandig ter hand willen nemen, een eigendomspositie, de inschatting van een risicoprofiel, de winstverwachting, de aanwezige financiële middelen en de beschikbare capaciteit, kennis en kunde.[1]

Deze voorkeursroute sluit aan op het beeld van de gemeente Lingewaard over de rol van de overheid bij gebiedsontwikkeling. De gemeente kiest er niet voor om vooraf en risicodragend zelfstandig plannen te ontwikkelen waarna zij deze ook uitvoert, maar de gemeente stelt kaders en nodigt marktpartijen uit om goede voorstellen in te dienen die passen binnen deze kaders. Komen marktpartijen als vanzelf met die goede voorstellen, dan is een uitnodiging niet nodig en is een faciliterende rol afdoende. Hiermee wordt duidelijk dat de gemeente Lingewaard de rol van de gemeente niet ziet als die van ondernemer.

Op dit moment hebben we acht complexen waar we een actieve rol hebben aangenomen. We hebben drie actieve complexen voor woningbouw, waarvan de complexen 'Loovelden, Huissen' en 'Fitness Centre/ Rietbaan-Zuid, Huissen' in 2022 worden afgesloten. Verder hebben we een actief complex voor glastuinbouw en drie actieve complexen voor bedrijventerreinen.

De wijze waarop de gemeente het grondbeleid uitvoert geven wij hieronder per programma in hoofdlijnen weer.

Programma 2 Verkeer, vervoer en waterstaat

Voor het bereiken van de in dit programma opgenomen doelen kan het noodzakelijk zijn om in 2022 gronden aan te kopen. Het uitgangspunt is minnelijk aankoop. Lukt dit niet dan zetten wij het onteigeningsinstrument in.

Programma 3 Economie

Bedrijfskavels
We zetten de acquisitie via onder andere sociale media, websites van bedrijventerreinen en het inschakelen van verkoopmakelaars voort, met als doel om in 2022 de laatste kavels te verkopen. Daarnaast wordt planeconomische inzet geleverd aan de planontwikkeling voor uitbreidingsruimte van Agropark III binnen het gebied van NEXTgarden.

Programma 5 Sport, cultuur en recreatie

Park Lingezegen
In 2022 begeleiden we ook nieuwe (particuliere) initiatieven. Als er bij een initiatief sprake is van een bouwplan in de zin van het Besluit Ruimtelijke Ordening, dan verhalen we onze kosten via een anterieure overeenkomst. In deze anterieure overeenkomst leggen we ook de locatie-eisen vast.
Lukt dat niet, dan verhalen we onze kosten via het exploitatieplan.

Programma 7 Volksgezondheid en milieu

Versterken biodiversiteit

In de pachtovereenkomsten en gebruiksovereenkomsten voor agrarische grond leggen we vast dat de akkerranden met een bijvriendelijk bloemenmengsel wordt ingezaaid.

Programma 8 Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Groen en speelruimtes
In wijken, waar nog nieuwbouw plaatsvindt, maken we afspraken in de anterieure overeenkomsten over de aanleg van groen en speelruimte.

Verrommeling buitengebied/binnengebied
Bij functieverandering nemen we een faciliterende rol aan. We verhalen onze kosten via een anterieure overeenkomst. Lukt dit niet, dan verhalen we onze kosten via het exploitatieplan. We maken in de anterieure overeenkomsten afspraken over een bijdrage aan het Landschapsfonds Lingewaard.

Woningbouwlocaties
Bij nieuwe woningbouwontwikkelingen verhalen we onze kosten via een anterieure overeenkomst. Lukt dit niet, dan verhalen we onze kosten via een exploitatieplan.

Meewerken aan particuliere initiatieven
In 2022 begeleiden we ook nieuwe (particuliere) initiatieven. Als er bij een initiatief sprake is van een bouwplan in de zin van het Besluit Ruimtelijke Ordening, dan verhalen we onze kosten via een anterieure overeenkomst. Lukt die niet, dan verhalen we onze kosten via het exploitatieplan.

[1] Nota Grondbeleid 2013 gemeente Lingewaard, d.d. 4 september 2013 paragraaf 3.3. p 27 - 28.

Deze pagina is gebouwd op 09/29/2021 10:57:16 met de export van 09/29/2021 08:36:26